YouTube: Bonhams Hongkong

Had je 1 miljoen, welke whisky zou je doen?

De Macallan Valerio Adami 1926 wordt op woensdag 3 oktober geveild bij Bonhams in Edinburgh. Dat meldt de Britse krant Daily Mirror. De fles is 92 jaar oud en zal zo’n 700 000 à 900 000 euro opleveren. De fles wordt door kenners omschreven als de meest waardevolle en zeldzame onaangeroerde fles ter wereld. Maar waarom is deze fles zoveel geld waard?

“Zulke flessen zijn een collectorsitem” zegt whiskykenner Bob Minnekeer. “Die geldsom is niet uniek. Momenteel staat er een Highland Park Whisky op een veiling met een waarde van 1,2 miljoen euro. Dagelijks worden er flessen whisky voor 5000 euro verkocht. Dat is witwasserij. De kopers verkopen die whisky’s gewoon door.”

De verkoper is anoniem. Die kocht de fles in 1994 van de distilleerderij, maar het is niet bekend hoeveel er toen werd betaald voor de fles. Een andere Macallan Valerio Adami uit 1926 werd in mei verkocht voor een recordbedrag van 909.181 euro in Hongkong. Bob Minnekeer: “In België kunnen mensen niet zoveel geld ophoesten voor een fles. Dat is enkel weggelegd voor een paar mensen. De whiskywereld moet je opdelen in twee luiken: consumptie en investering. Deze fles hoort bij investering.”

De zeldzame fles dankt zijn naam aan de bekende kunstenaar Valerio Adami. Hij mocht samen met een andere popart artiest, Peter Blake, 24 flessen van een etiket voorzien. Hun ontwerpen prijken op de zeldzame whisky labels.