Zwevegem represented: Meurisse wil zich tonen in Innsbruck

De verrassing in de WK-selectie van bondscoach Kevin De Weert is Xandro Meurisse. De geboren Zwevegemnaar kende het afgelopen seizoen een steile opmars in het continentale circuit, wat hem een ticket voor het Wereldkampioenschap in Innsbruck opleverde.

Eind 2016 mocht de 24-jarige Meurisse op stage bij het ProContinentale Wanty – Groupe Gobert. De geblokte klimmer reed voor die ploeg meteen een formidabele Ronde van Groot-Brittannië waarin hij de bergtrui won en de zevende plek in het eindklassement opeiste. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt waarna Hilaire Van der Schueren, teammanger van Wanty, hem een vast contract aanbood.

In een recordtempo ontwikkelde Meurisse zich tot sterkhouder van de ploeg. Hij klopte ook aan bij Vitori, een Zwevegems bedrijf dat sporters begeleidt om op topniveau te trainen. Pieter De Niel, specialist cardiale revalidatie, zag Meurisse net voor het WK nog langskomen: “Xandro kwam hier een tiental dagen terug zijn fietspositie nog optimaliseren. Om op dat niveau een rol van betekenis te kunnen spelen, moet de fiets volledig aan het lichaam zijn aangepast.”

De Niel gelooft ook dat Meurisse binnen afzienbare tijd in zware koersen kan meespelen voor de zege: “Ik ga niet zeggen dat Xandro ooit wereldkampioen zal worden, maar op dit soort parcoursen moet hij op termijn zeker kunnen meespelen voor de overwinning.”

Op het Europees kampioenschap in augustus eindigde hij nog boven alle verwachtingen als zesde. Niet alle toppers kwamen daar aan de start, maar Meurisse toptienplaats bleef niet onopgemerkt en leverde hem wellicht zijn selectie voor het WK op. De Belgen zakken zonder absolute topfavoriet af naar Innsbruck, maar wie weet kan de Zwevegemnaar – al bij al nog maar ruim een jaar écht profwielrenner – opnieuw iedereen verrassen.