Zoveelste natuurramp in Japan dit jaar?

Morgen komt de (super)tyfoon Trami aan land in Japan. Okinawa zal het eerste eiland zijn dat getroffen wordt. Zondag trekt de tyfoon verder naar het westen van het land. Voor Japan is dit de zoveelste tegenslag dit jaar na de eerdere aardbevingen en hittegolf waarbij meerdere doden en gewonden vielen.

De tyfoon is een gevolg van de eerdere hittegolf waardoor de regio getroffen werd. Doordat het water van de Grote Oceaan zo warm is, verdampt het en ontmoet het koude lucht boven de zee. De warme en koude stromen gaan steeds sneller om elkaar heen draaien en zo ontstaat een tropische storm. Ze zou minder erg zijn dan eerst gedacht, maar er wordt nog altijd een storm van derde categorie verwacht.

Het zuidelijke eiland Okinawa wordt als eerste getroffen. Zaterdagochtend zal de kern van de storm over het gebied razen. Gevolg daarvan zijn windstoten tot 250km/h. Ook grote steden zoals Osaka en Tokyo zullen te maken krijgen met windstoten tot 180km/h. Hoe meer de tyfoon richting het westen zal gaan hoe zwakker deze zal worden. Zondagavond verlaat de storm het zuidelijke eiland Hokaido. Daarbij zijn er van hoge windsnelheden geen sprake meer.

 

 Zware gevolgen

Na tyfoon Mangkhut zou deze tyfoon wel eens de zwaarste van het jaar kunnen worden. De tyfoon kan zorgen voor zware gevolgen. Naast de hoge windsnelheden wordt er ook hevige regenval verwacht. In het zuiden kan er tot 250 mm regen vallen.  Door de zware regenval is er ook kans op modderstromen en wateroverlast. Deze kunnen voor veel schade zorgen. Ook het plaatselijke verkeer kan hierdoor volledig verstoord worden.

De wind die veroorzaakt wordt door de tyfoon neemt ook enorm veel water mee. Hierdoor krijg je vooral ten oosten te maken met een stormvloed van enkele meters hoog. Er kunnen ook golven ontstaan tot wel 15 meter hoog.

Ook Taiwan wordt getroffen door Trami, maar daar zou de schade beperkt blijven. Het wordt dus bang afwachten dit weekend.