Zijn de openbare toiletten in Kortrijk bruikbaar? Wij deden de test

Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, hield deze week een opiniestuk waarin ze een pleidooi houdt voor degelijke openbare toiletten. Ze spreekt over hoe belangrijk deze faciliteiten zijn, niet alleen voor de stad, maar ook voor de mensen die in die stad wonen. Wij gingen rond in onze omgeving in Kortrijk en stelden de wc’s op de proef.

Eerst checken we de wc’s van de stad zelf. Op de website van Kortrijk staan welgeteld vijf locaties met publieke toiletten: in het historisch- en administratief stadhuis, de dienst Toerisme, het shoppingcentrum K en aan de parking bij de Sint-Rochuskerk. Deze officiële wc’s, bijvoorbeeld die in het stadhuis, zijn echter niet altijd even goed aangeduid: sommige bordjes ontbreken of zijn geplaatst in een nogal ongelukkige positie. De meeste zijn gelukkig wel goed aangeduid en hebben, met name het toilet in de bibliotheek, ook speciale voorzieningen, zoals voor gehandicapte personen en zwangere vrouwen. De meeste zijn een tikje klein, maar wel proper genoeg.

Het shoppingcentrum K heeft voor zijn omvang relatief weinig toiletten: slechts twee, aan de uiteinden van het complex, en enkel op de eerste verdieping. Wanneer je dus op het tweede verdiep plots de nood voelt aankomen, ben je toch een aantal minuten onderweg. Niet alleen zijn ze niet zo goed geplaatst, de signalisatie laat ook te wensen over. Er zijn bijvoorbeeld twee borden aan éénzelfde paal die in verschillende richtingen wijzen. Als je er eenmaal bent, mag je je portemonnee ook bovenhalen: de prijs is 40 cent per bezoek.

We checkten ook de niet-openbare wc’s: in restaurants, cafés en dergelijke meer. Hier was het voornamelijk het geval dat de toiletten gratis te gebruiken zijn voor zowel klanten als niet-klanten. Echter hebben andere zaken ook andere regelingen. In sommige moet je betalen.  Enkel als je zelf iets koopt of consumeert, is het toiletbezoek gratis. Deze locaties waren wel altijd minder goed uitgerust voor mensen met speciale voorzieningen.