(c) Silvan Caulier

Wat te eten voor een week met slechts 30 euro?

Wie een beetje creatief is, kan met een klein studentenbudget voor een gevarieerd weekmenu zorgen. Zelfs zonder pita en frieten. Ik neem zelf de proef op de som en eet deze week op een budget van dertig euro.

Uit eten is altijd duurder dan zelf koken. Ook al zijn er vele acties en lijkt vijf euro weinig geld voor een kapsalon (pita met groentjes en kaas). Om zelf te koken moet er echter naar de supermarkt gegaan worden. De Colruyt is dichtbij mijn kot en de goedkoopste van allemaal als ik hun reclame mag geloven. Het boodschappenlijstje is beperkt tot algemeenheden: vlees, saus, pasta, brood en beleg. Daarvoor zou ik met vijftien euro willen toekomen en twee maal warm te koken.

Deze week heb ik geluk want er zijn redelijk wat aanbiedingen. Twee varkenskoteletjes voor € 2.35 lijkt me niet slecht en ook op de saus van Uncle Ben’s krijg ik korting. Pasta van het huismerk is werkelijk spotgoedkoop. En om ook nog wat groenten tot mij te nemen, koop ik ook een pak rucola uit de koeling. Met een tijgerbrood en een pakje ham en chorizo van het huismerk kan ik de komende week ook elke avond eten. Totale besteding in Colruyt: € 10,05

Een student heeft natuurlijk niet altijd zin om achter zijn potten en pannen te staan. Daarom eet ik ook op de campus af en toe. Een pasta op maandag voor vier euro en een pizza die in de aanbieding staat op woensdag zorgen ervoor dat ik ook binnen mijn weekbegroting blijf. De dagen waarop ik ’s avonds zelf kook, eet ik een kant-en-klaarbroodje op de campus. Totale besteding op school: € 13,60

Wie wil kan dus wel degelijk met dertig euro een weekmenu samenstellen. Een varkenskoteletje met pasta in tomatensaus op een bedje van rucola is op dinsdag en donderdag mijn diner. Het is misschien een niet alledaags menu, maar het is snel klaar en je krijgt er toch een gevoel van voldoening omdat je het zelf hebt klaargemaakt. En omdat ik nog € 6,35 over hou, kan ik deze week een pint meer drinken.