(C) Youtube

“Wat Remco hier heeft gepresteerd is buitengewoon.”

Gisteren werd Remco Evenepoel in Innsbruck op indrukwekkende wijze wereldkampioen wielrennen bij de junioren. Op twintig  km van de streep liet hij alles en iedereen achter en reed hij naar de wereldtitel. Wij spraken met Henri Vandenabeele, ploeggenoot van Evenepoel en hij werd 56ste.

Wat vind jij van de prestatie van Remco Evenepoel?

Wat Remco hier heeft gepresteerd is gewoonweg niet normaal. Zeker als je weet dat hij nog maar een jaar en een half wedstrijden rijdt. Op 70 km van het einde raakte hij betrokken bij een valpartij. Hij liep daardoor een achterstand op van bijna twee minuten. Als je dat kan goedmaken en dan vanuit het peloton nog eens kan demarreren dan heb je echt superbenen. Hij versmachtte de tegenstand en is gewoon veel beter dan de rest.”

Wat is het strafste aan Remco Evenepoel?

“Alles aan hem is buitengewoon, hij is een complete renner. Maar het strafste vind ik dat hij zo’n hoge wattages kan trappen voor een lange periode. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen, dat kan je ook zien aan hoe hij de Duitser Mayrhofer op het einde gewoon los uit het wiel reed. Het is indrukwekkend om hem bezig te zien.”

Was je niet liever je eigen kans gegaan?

“Ik ben blij dat ik heb kunnen meehelpen aan de wereldtitel van Remco. Natuurlijk droomt elke wielrenner ervan om ooit wereldkampioen te worden of om op het podium te eindigen. Ikzelf geraakte ook betrokken bij een valpartij en kon dan op het einde weinig doen voor het team. Normaal gezien moest ik Remco afzetten aan de voet van de laatste beklimming maar dat ging nu niet. Om dan nog mijn eigen kans te kunnen gaan zou waarschijnlijk niet lukken omdat ik al teveel krachten zou verbruikt hebben.”

Hoe was het om te mogen deelnemen aan een wereldkampioenschap?

“Het is natuurlijk een grote eer om voor je land te mogen rijden. Ik wist wel al een tijdje dat ik bij de selectie zat dus een grote verrassing was het niet. Doordat we het al lang op voorhand wisten konden we ons perfect voorbereiding op het WK. Zo konden we een goede wedstrijd rijden en konden we Remco aan de wereldtitel helpen.”