Voorbeschouwing: regenboogtrui voor Lambrecht bij beloften?

Vrijdagmiddag strijden de beloften in Innsbruck voor de wereldtitel. Een WK voor beloften is altijd een bijzonder geval: renners die in de beloftencategorie rijden, nemen het op tegen jonge profs die nog geen 23 jaar oud zijn. De Belgische medaillehoop rust op de schouders van Bjorg Lambrecht.

Wie een blik werpt op het parcours dat de beloften moeten overwinnen, komt tot de conclusie dat enkel renners die meer dan goed bergop rijden in aanmerking komen voor de regenboogtrui. Na een aanloop van 60 kilometer wacht de steile klim naar Gnadenwald. Daarna volgen vier lokale ronden met telkens de beklimming van Igls, goed voor 7,9 km aan 5,7%. In totaal moeten de renners 180 km afwerken.

Bjorg Lambrecht of een andere profrenner?

Een van de mannen met klimmersbenen is onze landgenoot Bjorg Lambrecht. Vorig jaar was hij absolute wereldtop bij de beloften, met o.a. een tweede plaats in de Ronde van de Toekomst, na niemand minder dan Egan Bernal. Dit jaar reed Lambrecht zijn eerste jaar bij de profs en enkele weken geleden maakte hij al zijn debuut in een grote ronde. Hij reed de Vuelta niet uit, maar met twee toptienplaatsen in twee weken kan hij terugblikken op een uitstekende voorbereiding op het WK. Een medaille zit er zeker in. Faalt Bjorg Lambrecht, dan kan Steff Cras de Belgische eer misschien redden. Net zijn eerste jaar als prof bij Katusha – Alpecin achter de rug en eveneens een goede klimmer.

Lambrecht en Cras behoren dus tot het deel van de startende beloften die al prof zijn. Het is een jaarlijks wederkerend fenomeen op het WK voor renners onder 23 jaar: beloften die tegenstand krijgen van de beste jonge renners uit de World Tour. Mark Padoen van Bahrain – Merida, sterk in de Vuelta en de favoriet van Lambrecht, behoort tot die laatste categorie. De Oekraïner is een krachtpatser die bergop niet lost en een stevig eindschot heeft. Jai Hindley en Michael Storer, beiden Sunweb, zijn de profrenners in de Australische selectie.

Wat dan gezegd van Ivan Sosa? Misschien wel dé revelatie van 2018. De Colombiaan won dit seizoen de Ronde van Burgos tegen doorwinterde profs en in de Tour of the Alps droeg hij de leiderstrui voor o.a. Chris Froome, vooraleer hij letterlijk weg viel. Voor Ierland is Edward Dunbar de grootste kanshebber. Net het zinkende Aqua Blueschip verlaten voor Team Sky en in bloedvorm tijdens de Italiaanse najaarskoersen in dienst van Gianni Moscon.

Renners uit het beloftencircuit

Bij de echte beloften is het vooral uitkijken naar de Sloveen Tadej Pogacar. Het lichtgewicht, net 20, won de Ronde van de Toekomst en tekende voor 2019 al een profcontract bij Team UAE Emirates. In de Amerikaanse selectie springt Brandon McNulty in het oog. Een goede klimmer met eveneens een goede tijdrit uit het beloftecircuit. Hij had nog geen zin in de World Tour en hij blijft volgend jaar bij Rally Cycling. Een potentiële ronderenner, maar het is nog afwachten of hij ook in een eendagskoers kan schitteren. Misschien komt het wel van onze zuiderburen? De Nederlander Thymen Arensman werd als 19-jarige derde in de Ronde van de Toekomst en debuteert op het WK voor beloften.

Het wereldkampioenschap onder 23 is altijd zeer interessant om volgen. De kans is reëel dat de winnaar van vanmiddag ook binnen dit en een aantal jaar een topper bij de profs wordt. Lutsenko, Démare, Matthews en Mohoric zijn maar enkele namen die zich recent tot wereldkampioen kroonden bij de beloften voor ze naam maakten bij de grote jongens. Hopelijk voegt Bjorg Lambrecht zich vanmiddag en in de loop der jaren in dat rijtje.