Vlaamse ombudsman wil hogere vergoeding bijzitters

De Vlaamse Ombudsman Bart Weekers stelt voor alle bijzitters voortaan een hogere vergoeding tot 150 à 200 euro te geven. Hiermee wil hij kiesbureaus vlotter bemannen. Maar willen mensen voor een som geld effectief bijzitten?

Uit onze voxpop in Kortrijk blijkt dat er heel wat mensen weigerachtig tegenover bijzitten. Hiermee bevestigen we de overrompeling aan excuses en klachten van mensen bij vrederechters. Vlaams ombudsman Bart Weekers vraagt om de beloning van bijzitters en tellers te verhogen. Nu krijgen zij een vergoeding van 19 euro. Wie in elektronische stembureaus zit, krijgt 27 euro, omdat die langer openblijven. Weekers wil de vergoedingen optrekken naar 150 à 200 euro. “Het probleem van de vele excuses zal meteen grotendeels opgelost zijn”, zegt hij zelf. Dat is echter een oplossing die de oudere bevolking niet begrijpt: “Je kunt iets doen voor je stad en je ziet mensen terug. Dat is een mogelijkheid waar je niet extra voor betaald moet worden. Bovendien is het slechts één zondag.” Lijnrecht daartegenover staat de jongere bevolking, die vaak excuses verzint om geen vrije tijd te moeten opgeven. Zij zijn echter wel bereid hun mening te herzien als er een groter bedrag tegenover zou staan.

“Er is een verschil tussen mensen op het platteland en mensen uit de stad. Mensen op het platteland willen meer tijd vrijmaken voor het vervullen van de burgerplicht.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) spreekt zich niet uit over het voorstel en schuift de beslissing af op de volgende regering. Dit blijkt uit haar reactie op vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Standaard: “Voor 14 oktober liggen de vergoedingen al vast in een ministerieel besluit. Als achteraf blijkt dat er grote problemen waren om bijzitters te vinden, is het aan de volgende regering om daar een oplossing voor te zoeken.”

Het is zeker niet de eerste keer dat Weekers een voorstel of een uitspraak doet die stof doet opwaaien. In maart vorig jaar was de N-VA niet te spreken over de uitlating die Weekers maakte over de luchthaven van Antwerpen en over het rekeningrijden van auto’s. Ook bij CD&V-parlementslid Dirk de Kort rees de kritiek op.

Opvallende uitspraken

Mensen zoeken allerlei uitvluchten om niet als bijzitter te fungeren op de verkiezingen. Uit een onderzoek van Vier en de Ideale Wereld blijkt dat letterlijk elk excuus goed is om onder de bijzittersrol uit te komen. Priapisme, een situatie waarbij de penis hard blijft zelfs nadat stimulatie zich al een tijdje niet meer voordoet, is ongetwijfeld de creatiefste uitvlucht. Ook een IQ onder de 75, een alcoholprobleem en een allergie voor turnzalen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Trouwens: werkgeversattesten worden alleen aanvaard als de werknemer echt onmisbaar is.

Vrederechters hebben hun handen vol met het rondsturen van weigeringen. Degene die een weigering ontvangen hebben worden dan ook op 14 oktober verwacht in de stembureaus. Wie niet komt opdagen, riskeert een boete van 270 euro voor bijzitters en 530 euro voor voorzitters.