Reizen op een studentenbudget

Reizen als student, het leeft. Maar hoe ga je als student op verre maar toch betaalbare reizen? We maken een lijst van mogelijkheden en brengen verhalen van studenten die een manier vonden om tijdens hun studententijd te reizen naar verre landen.  Zij verklappen hun tips & tricks. 

Vrienden bezoeken op Erasmus 

Vele studenten hebben kennissen die een deel van hun studiecarrière in het buitenland spenderen. Dit is een leuke manier om grote (studenten)steden te bezoeken. Wouter Timmerman, student Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen aan de KU Leuven reisde op deze manier de voorbije twee jaar naar Berlijn, Porto, Valencia, Rome, Londen en zelfs Los Angeles. “Aangezien mijn vrienden daar beschikken over een kamer of zelfs een woning, is de enige kost die ik heb aan het reizen het vervoer. Indien je doorheen het academiejaar goed uitkijkt, zijn heel wat goedkope vliegtuigtickets beschikbaar. Dat iemand met kennis van de plaats je rondleidt is een leuke plus, zo zie je wat de gemiddelde toerist niet ziet. Zo deed ik ook tijdens deze reizen roadtrips in en rond de plaatsen waar ik ging en bezocht ik onder meer San Diego, Las Vegas en Grand Canyon tijdens mijn bezoek aan Kevin, een vriend die op Erasmus was in L.A. Je komt in contact met lokale studenten die weten waarheen, ideaal om overdag de stad of omgeving te verkennen en ’s avonds het uitgangsleven in te duiken”, vertelt Wouter.

De reisgids, je beste vriend 

“Een goede reisgids is essentieel, weet Maren Libbrecht, studente burgerlijk ingenieur-architectuur aan KU Leuven, die de laatste jaren een aantal keer samen met haar vriend naar het Verre Oosten reisde te vertellen. “Ik bezocht deze zomer als laatstejaarsstudent Cambodia, Vietnam en India. Als student is je budget nog beperkt, maar eens je voorbij de grote kost van je vliegtuigticket bent is Azië zeer betaalbaar. De reisgids is de holy grail, op het moment dat je telefoon het begeeft, is papier een uitkomst.”

“De reisgids is de holy grail”

“Ik raad de reisgidsen van Lonely Planet aan, ze geven je telkens verschillende opties in prijs voor mogelijk transport en plaatselijke slaap- en eetplaatsen. Locals ontmoeten is een goed idee, zo weet je waar de no-go’s van de plaatselijke cultuur zijn. Bijna overal ter wereld bestaan free walking tours, gratis gidsbeurten door studenten. Ze tonen je de belangrijkste bezienswaardigheden  en leren je bijvoorbeeld welke streetfood je zeker kan proberen. Aangezien in Aziatische landen niet alle voeding even veilig is voor westerlingen, is het goed om je te laten meenemen door lokale mensen. Vaak tonen ze je leuke plaatsjes of nemen ze je zelfs mee om bij hen thuis te eten.” Wie geïnteresseerd is in Marens avonturen, kan deze hier lezen.

Maak er een race van 

Heel wat bedrijven mikken met hun publiciteitscampagnes op jongeren. Zo ontstaan leuke initiatieven zoals dat van STAS, een fabrikant van kippers en zelflossers. De Waregemse firma richtte deze zomer een roadtrip-wedstrijd in waarbij jongeren de uitdaging aangingen om al liftend en met enkele geplande vluchten Barcelona, Madrid, Boedapest, Praag en Wenen te bezoeken.  “Onderweg waren verschillende stops en uitdagingen, hierbij konden we telkens een bepaald bedrag verdienen”, vertelt deelnemer Maxim De Roo. “Toch was er ook tijd om te genieten. Elke avond waren we vrij en in Barcelona kregen we een hele dag om op ontdekking te gaan. De hotels en diners waren royaal, en alle voorzieningen voor de deelnemende studenten waren inbegrepen. Dit gehele avontuur was gratis en was een leerrijke ervaring”.  Maxim De Roo is student Journalistiek aan HOWEST in Kortrijk. Het bedrijf vond dit project een succes en de inschrijvingen voor de 2019-editie zijn reeds open.