(C) Youtube

Opening 17e Fietsbieb in Harelbeke

In Harelbeke gaat 3 oktober de zeventiende Fietsbieb in West-Vlaanderen open. De eerste werd opgericht in november 2015 in Brugge. Fietsbieb wil fietsen ter beschikking stellen van kinderen die nog uit hun tweewieler groeien. “We helpen jonge gezinnen, maar met deze werkwijze willen we ook de afvalberg verkleinen.”

Fietsbieb is een iniatief van beweging.net. De organisatie koopt fietsen op om uit te lenen aan jonge gezinnen met kinderen die nog groeien. “Voor jonge gezinnen is het vaak een zware kost om een fiets te kopen voor hun kind, zeker als het kind er weer uitgroeit en ze weer een nieuwe fiets nodig hebben”, aldus Gerda Mylle, voorzitster van beweging.net Midden en Zuid West-Vlaanderen.

De prijs om een fiets een jaar lang te gebruiken bedraagt 20 euro. Gebruikers moeten ook een waarborg van 20 euro betalen. Indien er schade is aan de fiets, dient de ontlener dit zelf te laten herstellen bij een fietsenmaker.

Niet enkel het sociale aspect is een drijfveer. “We helpen jonge gezinnen, maar met deze werkwijze willen we ook de afvalberg verkleinen. Mensen kunnen zelf ook fietsen binnenbrengen in ruil voor een jaar lang gratis fietsgebruik, maar heel vaak gebeurt dit spontaan.” Fietsbieb gaat zelf ook op zoek naar fietsen in bijvoorbeeld kringloopwinkels.

Het project startte in 2015 in Brugge. Ondertussen zijn er al zestien winkels open, verspreid over West-Vlaanderen. Op 3 oktober worden er dat dus zeventien, met de opening van het filiaal in Harelbeke.