Niet-uitgezaaide longkanker krijgt hogere genezingskans

Immuuntherapie is sinds enkele jaren de standaardtherapie voor uitgezaaide longkanker, maar onderzoekers hebben ontdekt dat dit ook van pas kan komen voor niet-uitgezaaide longkanker. Atezolizumab werd toegevoegd aan de chemotherapie. Hierdoor stijgt de genezingskans van deze patiënten met tien procent.

New England Journal of Medicine gaf onlangs de resultaten van het onderzoek vrij. 403 patiënten werden iets langer dan een jaar getest waarvan de resultaten positief waren. Patiënten met vergevorderde niet-uitgezaaide longkanker kunnen met deze nieuwe chemotherapie dus ook genezen. Dankzij dit nieuw onderzoek zou zelfs tien procent meer genezingskans hebben dan vorige therapieën voor niet-uitgezaaide longkanker.

Het voorbije decennium was er weinig progressie via medicatie en bestraling. Voor deze patiënten is het dus heel goed nieuws.

75 patiënten per jaar

Niet-kleincellig longkanker is de vaakst voorkomende vorm van longkanker. 25% hiervan heeft dit in een vroeg stadium, wat meestal wordt bestreden met chirurgie. Uitgezaaide longkanker komt voor bij ongeveer 40% hiervan, en wordt aangepakt met immuuntherapie. De patiënten leven hierdoor langer, maar genezen meestal niet. Voor de patiënten met niet-uitgezaaid longkanker (35%) is er nu hoop op genezing dankzij deze nieuwe chemotherapie. In UZ Leuven zouden er ongeveer 75 patiënten jaarlijks kunnen hopen op genezing.

De standaardbehandeling, die al enkele jaren wordt toegepast, werd eerder terugbetaald door het Riziv. De onderzoekers verwachten ook hiervoor een terugbetaling, al hebben ze daar zelf invloed op. De betalingen hiervoor zijn zeer duur. Het wordt dus afwachten of er hiervoor terugbetalingen zullen komen, en of er wordt gezocht naar een betaalbare therapie.