(C) Wikipedia

Na heisa rond plagiaat ‘De Slimste Mens’: vijf plagiaatgevallen in het verleden

Enkele internationale kunstenaars beschuldigen de populaire Vier-quiz ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ van plagiaat. De kandidaten voor de quiz werden sciencefictiongewijs voorgesteld, maar voor die afbeeldingen zouden de makers tekeningen van grafische ontwerpers hebben geplagieerd. Naar aanleiding van deze zaak gingen we op zoek naar enkele opmerkelijke plagiaatgevallen uit het verleden in zowel de kunst, literatuur als muziekwereld.

Luc Tuymans: portret van Jean-Marie Dedecker

In 2015 kreeg een conflict tussen kunstenaar Luc Tuymans en fotografe Katrijn Van Giel internationale aandacht. De Antwerpse kunstschilder baseerde zijn schilderij van Jean-Marie Dedecker op een foto van Van Giel. De rechter oordeelde dat Tuymans dat deed ter kwader trouw. Uiteindelijk werd een dwangsom opgelegd van 500.000 euro om te vermijden dat Tuymans verdere reproducties zou maken. In beroep haalde hij het argument aan dat hij de wereld niet in vraag kan stellen als hij geen bestaande beelden mag gebruiken.

Hugo Claus’ debuutwerk ‘De metsiers’

De jonge Hugo Claus kreeg van een uitgever de opdracht een ‘amerikaanserig boek’ te maken. Claus luisterde en schreef op drie weken tijd zijn debuutroman ‘De metsiers’. Pas veertig jaar later maakte Claus bekend dat hij het verhaal grotendeels had overgenomen van ‘The sound and the fury’, een werk van de Amerikaanse schrijver William Faulkner. De Nederlandse journalist Hans van Straten schreef in zijn boek ‘Opmars der plagiatoren’ wel dat het een ‘knap plagiaat’ is.

Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck is tot op heden nog steeds de enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur, maar ook aan hem wordt een plagiaatgeval gelinkt. In 1911 kreeg hij als erkenning voor zijn veelzijdige literaire bezigheden de Nobelprijs voor Literatuur. Maar de Gentenaar, die zijn boeken uitbracht in het Frans, zou zich voor zijn werk ‘La vie des termites’ (een boek over termieten, insecten die in grote groep leven) schuldig hebben gemaakt aan plagiaat.  Het boek ‘Die siel van die mier’ van de Zuid-Afrikaanse natuurwetenschapper Eugène Marais werd net iets te letterlijk overgenomen door Maeterlinck.

‘Come Together’ van The Beatles

In 1973 brengen The Beatles het nummer ‘Come Together’ uit, maar al snel duiken er problemen op. De Amerikaanse zanger Chuck Berry herkent zowel beat als tekst uit zijn nummer ‘You Can’t Catch Me’. De zaak kwam niet voor de rechtbank omdat John Lennon en Chuck Berry de zaak onderling afhandelden. Berry vroeg als ‘vergoeding’ aan Lennon om op het volgende Beatles-album drie nummers van hem op te nemen. Lennon deed dit echter niet waardoor hij uiteindelijk toch een schadevergoeding van 7000 dollar moest betalen.

Come Together:

You Can’t Catch Me:

Will.i.am ‘vergeet’ rechten aan te kopen

Black Eyed Peas -zanger Will.i.am haalde voor zijn nieuwe single ‘Let’s Go’ inspiratie bij het nummer ‘Rebound’ van het Russisch-Brits house duo Mat Zo & Arty, zo gaf hij later toe. Will.i.am zei dat hij oorspronkelijk toestemming had gevraagd om het nummer te bewerken. Een jaar later besloten ze echter het originele nummer te gebruiken. Daar knelde het schoentje, want Will.i.am had hiervoor niet de rechten aangekocht. Achteraf betaalde Will.i.am toch nog een vergoeding aan Mat Zo & Arty.

Let’s Go: