Lambrecht verovert zilver op WK voor beloften

Bjorg Lambrecht behaalt een knappe tweede plaats na een felbevochten wereldkampioenschap. De Zwitser Hirschi wint na een ontsnapping in de laatste afdaling met een voorsprong van vijftien seconden. 

De Zwitser Marc Hirschi viel in de slotfase van het wereldkampioenschap aan. Hij nam een voorsprong van vijftien seconden op onze landgenoot Lambrecht die samen met de Fin Hanninen tot het einde streed voor het eremetaal. Lambrecht won de sprint voor zilver na een nerveus en zwaar WK. De Zwitser, die voor het opleidingsteam van Team Sunweb rijdt, werd getipt als favoriet en maakte deze rol waar.

Net voor halfkoers werd de Canadees Zukowsky gegrepen, hij was de laatste van een vroege vlucht van drie. Samen met de Sloveen Penko en de Pool Tracz reden ze een klein uur in de aanval. Met nog 70 kilometer te gaan, dunde Brent Van Moer het peloton mee uit in functie van de Belgische kopmannen Lambrecht en Cras. De Ierse favoriet Dunbar raakte geïsoleerd. Kenny Molly moest vroeg in de koers afhaken en was diep teleurgesteld.

Zwitserse overmacht

Zes renners reden weg in de afdaling op 55km van de aankomst. De groep bestond uit drie Zwitsers, waaronder de latere winnaar Hirschi, de Deen Honoré, de Oekraïner Padoen en de Amerikaan Powless. Een groep met potentieel. In het peloton waren de meeste knechten al opgesoupeerd en was het gissen naar wie het werk zou opknappen. De Oekraïner Padoen en de Zwitser Muller waren de laatste overblijvers uit de kopgroep. Het peloton versnipperde en de Belgen Cras en Lambrecht reden op 30 kilometer van de finish met een groepje van tenoren op twintig seconden van het kopduo. Even later werd de groep met de Belgen weer opgepikt door het peloton.

De Ier Dunbar werd samen met de Zwitser Mader opgepikt door het uitgedunde peloton, ze reden een aantal kilometer tussen koplopers en het peloton. Steff Cras offerde zijn kansen op voor zijn medekopman Lambrecht. Hij reed vol mee in de achtervolging op het kopduo en bracht de achtervolgers op zeventien kilometer van de finish tot op twintig seconden. Lambrecht reed het laatste gaatje naar de koplopers toe en nam resoluut de kop. Hij zette zijn aanval door en reed samen met de Fin Hanninen en topfavoriet Hirschi aan de leiding op zestien kilometer van de aankomst.

De Zwitser Hirschi ging aan in de afdaling op acht kilometer van de aankomst, Lambrecht en Hanninen moesten vol aan de bak. Aan Hirschi was niets meer te doen, na een machtige solo van acht kilometer wint hij knap het wereldkampioenschap voor beloften met een voorsprong van vijftien seconden op onze landgenoot Lambrecht en de Fin Hanninen.