Kunnen de Belgische vrouwen zichzelf verrassen?

Morgen vindt het WK wielrennen voor vrouwen plaats in Innsbruck en natuurlijk hopen de Belgen om beter te doen dan de 30ste plaats van Ann-Sophie Duyck van vorig jaar in Bergen. Natuurlijk zullen ze eerst moeten afrekenen met de Nederlandse topfavorieten Van Der Breggen en Van Vleuten.

Kopvrouw in Oostenrijk wordt de 31-jarige Sofie De Vuyst (LARES-WOAWDEALS ladies team) , partner van Lotto-Soudal renner Bart De Clercq. Zij krijgt steun van vijf landgenotes: Valerie Demey (Lotto Soudal Ladies), Kaat Hannes (Jos Feron Ladies Force), Githa Michiels (Versluys PRO Mountainbike Team), Julie Van de Velde (Lotto Soudal Ladies) en Kelly Van den Steen (Lotto Soudal Ladies). De Vuyst heeft dit seizoen vertrouwen getankt met ereplaatsen in De Brabantse Pijl en enkele Franse eendagskoersen. Ook haar 4de plaats op het Belgisch Kampioenschap zal haar goede moed gegeven hebben. De ervaren Githa Michiels zal kunnen voortborduren op haar derde plaats op het EK Mountainbike in het Schotse Glasgow van afgelopen maand.

Nederlandse topfavorieten

De topfavorieten dit jaar zijn natuurlijk de Nederlandse vrouwen die hopen dat ze na de winst van Chantal Blaak vorig jaar ook dit jaar de gouden medaille mee naar huis mogen nemen. Met Annemiek Van Vleuten en Anna Van Der Breggen hebben ze de twee topfavorieten in hun rangen. Al hopen onze Noorderburen natuurlijk dat ze mekaar niet in de wielen gaan rijden.

Hun grootste uitdager zal waarschijnlijk de Italiaanse Elisa Longo Borghini zijn. Haar seizoen tot nu toe bestaat vooral uit ereplaatsen, maar ze rijdt wel al het hele jaar constant. Met o.a. een 3de plaats in de Strade Bianche, de winst in het bergklassement van de OVO Energy Women’s Tour en een 2de plaats in hetzelfde klassement in de Tour de Yorkshire Womens Race heeft zij dit seizoen duidelijk haar klimmersbenen gevonden. Ook de winst in de zware Mediterranean Games WE is een bewijs dat ze morgen zeker een kanshebber is voor de medailles.