Kleine duimpje neemt de bovenhand in de beker van België

Gisteravond werd Anderlecht uit de beker van België gewipt na een pijnlijke 0-3-nederlaag tegen Union Sint-Gillis. Sterspeler bij Union was de Frans-Malinese spits Youssoufou Niakaté, die voor alle drie de goals zorgde. Anderlecht lijdt zo een pijnlijke nederlaag en blijft zo in een netelige situatie zitten.

Net zoals Anderlecht werden ook andere topclubs zoals Club Brugge, Standard en Antwerpen uitgeschakeld. Overigens hadden ook enkele andere eersteklassers moeite met hun tegenstander. Veel kleinere clubs bekeren dus voort.

De grootste verrassingen waren Deinze, Mandel United en Knokke, allemaal actief in de amateurklasses van het Belgische voetbal. Knokke verraste Standard, terwijl Deinze makkelijk won van landskampioen Club Brugge. Mandel United stuntte tegen Waasland-Beveren.

Welke amateurclubs waren in het verleden ook succesvol?

De hoofdvogel afschieten is natuurlijk nog een andere zaak en voor veel kleinere clubs een brug te ver. In de geschiedenis van de Beker van België heeft nog nooit een club uit de 2deklasse of lager de beker omhoog mogen steken. Komt daar dit jaar verandering in?

De Beker van België, zoals we die de dag van vandaag kennen, bestaat al sinds 1912. Deinze , Mandel United en Knokke zijn dus niet de enige verrassingen in de geschiedenis van de beker.

Zo wonnen de afgelopen jaren al diverse kleine clubs in eerste klasse de beker. KSC Lokeren won de beker  in 2012 en 2014, Germinal Beerschot in 2005 en La Louviére in 2003.

Vorig jaar was amateurclub ASV Geel de verrassing door Standard uit te schakelen in de zestiende finale met 2-1. Later verloren ze wel van Zulte Waregem. Enkele andere amateurploegen die de laatste jaren wisten te verrassen waren Racing Mechelen ( derde klasse) in 2008, zij haalden kwartfinale. Ook SK Lommel (tweede klasse) zorgde voor een verrassing door in 1990 de halve finale te halen, net zoals KFC Tielen (tweede klasse) in 1996. Jammergenoeg ging de club het jaar erna wel failliet.

Ook andere factoren spelen mee in de nederlaag van de topclubs. Zo vindt Wesley Sonck, ex-rode duivel en voetbalanalist,  het gebrek aan mentaliteit de boosdoener. “Dit kan eigenlijk niet. Jongens als Cools, Decarli en Vossen hebben zich al op het hoogste niveau bewezen. Dat Club nu al is uitgeschakeld komt door een gebrek aan mentaliteit. Club is momenteel een machine en dan komt dit toch als een zeer grote verrassing”, aldus Wesley Sonck in voetbalprimeur.