Het afschakelplan: wat kunnen we verwachten?

Het afschakelplan kwam de afgelopen dagen al vaker in het nieuws. Maar wat is dit nu eigenlijk? Hier werpen we een blik op wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Het afschakelplan wordt toegepast wanneer er een totaal tekort is aan elektriciteit. Om een black-out in het hele land te vermijden, zullen bepaalde gemeentes voor enkele uren geen elektriciteit hebben. Het afschakelplan is de laatste optie en wordt enkel ingevoerd als alle andere opties, zoals elektriciteit van andere landen kopen, niet voldoen. Sinds 2015 is het land opgedeeld in acht schijven, daarvoor zes, die elk tussen de 500 en 750 MW verbruiken. Deze gebieden zijn niet geografisch verbonden, bijvoorbeeld Puurs en Aalter kunnen in dezelfde schijf terechtkomen terwijl ze in verschillende provincies liggen.

Minister van Economie Kris Peters (CD&V) en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR)  beslissen op de vooravond welke schijf er wordt uitgeschakeld om een black-out te vermijden. Er wordt in principe enkel maar één schijf uitgeschakeld maar moest het te kort nijpend worden dan kunnen meerdere schijven tegelijkertijd uitgeschakeld worden.

Niet de eerste keer

Het afschakelplan is al vaker ter sprake gekomen. In 2014 werd dit voor het eerst besproken en toen was er heel wat heisa rond. Burgemeester Daniël Termont van Gent diende zelfs een klacht in omdat de haven van Gent zou worden afgesloten. Ook in 2016 was er even schrik voor een black-out. In dat jaar werden kerncentrales van Tihange 1 en Doel 3 stilgelegd terwijl men vreesde voor winterkou.

Beernem

Johan De Rycke (CD&V), burgemeester van Beernem is niet opgezet met de keuze van de overheid om Beernem als een van de eerste gemeente af te sluiten. Zo zei hij in een interview met Howestnewsroom: “Dit werd door de overheid beslist, maar ik heb alles via de pers moeten vernemen. Onwaarschijnlijk straf. Ik viel uit de lucht. Twee jaar geleden was er ook sprake van een afschakelplan. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan, maar toen werden we tenminste op voorhand geïnformeerd door de overheid,” aldus de burgemeester. Maar hij maakt zich nog niet direct ongerust. De politie en de brandweer staan klaar en er zijn ook een reeks maatregelen. Bijvoorbeeld dokters zullen worden ingelicht. Daarnaast zullen er maar een paar straten worden afgesloten.  Desondanks verwacht de burgemeester van zijn inwoners dat ze zelf ook zuinig omgaan met elektriciteit.

Getroffen gemeenten

De eerste gemeenten die zullen getroffen worden zijn :

Antwerpen: Bornem, Herselt, Hulshout, Puurs, Sint-Amands

Limburg: As, Bilzen, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Hoeselt, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Zutendaal

Oost-Vlaanderen: Aalter, Destelbergen, Gavere, Gent (delen van 9040 Sint-Amandsberg, 9050 Gentbrugge en 9050 Ledeberg), Knesselare, Laarne, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nevele, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Wetteren, Zomergem, Zottegem

Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Rotselaar,  Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tremelo

West-Vlaanderen: Beernem