Hans Vandeweghe: “Frankrijk zal Belgian Cats domineren”

Na de overwinning tegen Europees kampioen Spanje staan onze Belgian Cats vanavond voor een loodzware opdracht tegen Frankrijk. De Fransen zijn vice-Europees kampioen, wonnen zilver op de Olympische Spelen in 2012 en staan derde op de wereldranglijst. We spraken met Hans Vandeweghe.

“Door Spanje te verslaan hebben we al voor een verrassing gezorgd”, aldus Vandeweghe. “Spanje is Europees kampioen en behoort tot de wereldtop. België staat niet zover, of nog niet.” De situatie was gunstig voor de Cats, want de Spaanse ploeg had een dilemma. Ze konden voor groepswinst gaan, of tweede eindigen waarmee ze de VS zouden vermijden.

In de laatste seconde scoorde Meesseman een lay-up waardoor de Cats de wedstrijd met negen punten verschil wonnen. Spanje heeft dus zeker niets cadeau gegeven. “België heeft dit verdiend, het was een fantastische prestatie”, vertelt Vandeweghe.

Stappen vooruit gezet

België zit nu bij de laatste 8 van de wereld, een primeur. De groep heeft een ideale maturiteit: “Er zijn oudere speelsters met bakken ervaring, waar Ann Wauters in uitblinkt. We hebben minder oude spelers met toch veel basketbalervaring en dan zijn er jongere spelers met veel zin en energie.”

Er is een onklopbare sfeer in de selectie en ze zullen er alles aan doen om het Frankrijk moeilijk te maken. Of dat genoeg zal zijn valt echter nog af te wachten.

Frankrijk zal domineren

In tegenstelling tot Spanje heeft Frankrijk constant nieuw bloed laten doorstromen. Ze zijn er van overtuigd dat ze de beste zijn. Het wordt moeilijk: “Waarschijnlijk komt er een beetje decompressie bij de Belgian Cats, tenzij ze echt doorgaan op hun elan!”, denkt Vandeweghe. Het kan alle kanten op, maar Frankrijk zal wellicht domineren.

“Waarschijnlijk komt er een beetje decompressie bij de Belgian Cats, tenzij ze echt doorgaan op hun elan!” – Hans Vandeweghe

Fysieke overmacht

De Fransen hebben sterke, maar vooral snelle speelsters. “Dit zullen ze uitspelen op de aanval, wat niet per se wil zeggen dat ze enkel op de tegenaanval zullen spelen.” De snelheid van uitvoering en atletische kwaliteiten zullen hun voornaamste troeven zijn.

“Dag extra rust zal weinig uitmaken, het is geen voetbal hé” – Hans Vandeweghe

Frankrijk moest Turkije nog verslaan in barrages, waardoor ze een dag minder rust hebben dan België. Dit zal geen cruciale factor zijn: “Die dag extra zal weinig uitmaken, het is geen voetbal hé. In basketbal kan je veel meer roteren waardoor je fris blijft. Ze moesten inderdaad diep gaan tegen Turkije, maar die speelsters zijn getraind om hier mee om te gaan.”

“Succes is maakbaar, we hebben enkel het probleem dat we een zeer klein land zijn waar de twee landgedeelten aan bijdragen.” De laatste jaren werd er flink geïnvesteerd in het vrouwenbasket, deze trend moeten we zeker blijven volgen: “Succes hangt af van een generatie. Ann Wauters zal stoppen, maar dan komen er nieuwe speelsters die haar moeten opvolgen.”

Beluister hieronder het volledige interview: