Er komt geen einde aan de stakingen bij Ryanair

Vandaag zijn er al 250 van vluchten van Ryanair geannuleerd en er wordt verwacht dat dit aantal nog kan oplopen. De vakbonden hebben het zelfs aangekondigd als de “grootste staking ooit”. Lagekostenmaatschappij Ryanair houdt het bij een impact van 10%. Bij ons lijkt de impact veel groter dan gemiddeld.

Tien dagen geleden kondigde de vakbond het al aan. Het cabinepersoneel en de piloten zouden samen het werk neerleggen op vrijdag 28 september in zes verschillende landen; Nederland, Duitsland, Portugal, Italië, Spanje en België en dat zou voor de grootste staking ooit zorgen. De reden waarom de staking zo vroeg werd aangekondigd was, omdat Ryanair zelf de vluchten zou kunnen annuleren zodat de passagiers niet het slachtoffer worden van één grote chaos, maar dat gebeurde niet.

Voor de eerste keer leggen de beide takken, het cabinepersoneel en de piloten, het werk neer en dat zorgt voor grote hinder. Volgens Ryanair is er sprake van 250 geannuleerde vluchten. Maar dit zou alleen maar kunnen oplopen. Net als bij de vorige stakingen eisen de vakbonden dat ze erkend worden, ook eisen ze betere arbeidsvoorwaarden en willen ze dat de budgetmaatschappij de contracten aanpast aan het lokale arbeidsrecht.In Brussel ligt het aantal op 90% geannuleerde vluchten, in Charleroi kan men spreken van een fifty-fifty. Zelf zou Ryanair de impact minimaliseren. Volgens hen zouden er maar 1 op de 10 vluchten geannuleerd worden.

Hans Elsen, vakbondsafgevaardigde (LBC-NVK), vertelde ons dat Ryanair de situatie totaal verkeerd heeft ingeschat. “O’Leary had gisteren in de pers gezegd dat er absoluut geen draagvlak is binnen de bonden van Ryanair, vandaag hebben wij wel bewezen dat er een draagvlak is. Ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat een multinational als Ryanair zich niet aan de wetgeving moet houden en dat kwetsbare mensen, mensen die werken voor een bedrijf, dat die moeten staken zodat de overheid zijn verplichtingen nakomt… Namelijk het naleven van de wetgeving.”

Ook bij de reizigers zelf klinkt er verontwaardiging over de staking. Zo vertelde Julia Göhler ons dat zij vandaag een vlucht had van Eindhoven naar Catania. Door een mailtje van Ryanair met de vermelding dat haar vlucht niet zou doorgaan in Eindhoven, boekte zij haar reis om en trok ze naar Weeze, in Duitsland, om toch op haar bestemming te kunnen raken. Ook deze morgen kreeg Julia te horen dat haar vlucht werd geannuleerd. Ryanair contacteren hielp ook niet. Zowel op de live chat, als op de Hotline kon ze niemand bereiken. Hetzelfde verhaal kregen we ook te horen van Judith Van Daatselaar. Judiths reis werd ook geannuleerd. Ook zij kreeg enkel een mailtje, maar kon verder Ryanair niet bereiken. Bovendien hebben zowel Judith en zowel Julia geen compensatievergoeding gekregen, noch een ander vluchtticket om op de bestemming te geraken.