Draaien scouts op volle toeren bij bekervoetbal?

Youssoufou Niakaté verbaasde door drie goals te scoren tegen RSC Anderlecht en zo ook de topclub uit de beker te kegelen. Met die actie gooide hij hoge ogen bij verschillende ploegen uit 1A, waaronder ploegen die hun tegenstanders misschien onderschatten. Moeten wedstrijd- en spelersscouts extra aan de bak tijdens bekerwedstrijden?

Een voetbalclub uit 1A lijkt niet wakker te liggen van een ploeg uit lagere reeksen, maar vaak zijn de eersteklasseclubs wel geïnteresseerd in spelers. Zeer vaak komt een B-elftal aan de aftrap tijdens de eerste ronde van de Beker van België. Onderschatting is vaak een slecht teken, vraag dat maar aan Club Brugge, Anderlecht en Standard. Bij KV Oostende wilden ze koste wat kost zo’n scenario met uitschakeling vermijden. VV Hoogstraten kreeg dezelfde behandeling als bijvoorbeeld Racing Genk, zegt Guy Ghysel, scout bij KV Oostende. “De trainer bepaalt welke spelers speciaal in de gaten gehouden worden, maar sowieso scouten wij de hele ploeg. Een bekerwedstrijd krijgt evenveel aandacht en prioriteit als een wedstrijd in de competitie. Een ploeg wil zijn tegenstander kennen, ongeacht het type van de match. Wij scouten ook voor bekerwedstrijden heel serieus.”

Interesse voor Niakaté

De taak van de wedstrijdscout is duidelijk, maar ook de spelersscouts trekken naar wedstrijden van lagere reeksen. Trainers sturen die spelersscouts naar matchen om een specifieke speler in de gaten te houden. Getalenteerde spelers vind je niet alleen in Europa of bij kleinere ploegen uit 1A, maar ook in 1B en de amateurreeksen. Zo hielden de scouts van KVO de man van de match tijdens Anderlecht – Union, Youssoufou Niakaté, al enkele jaren in de gaten. Toen de 25-jarige Fransman nog in de Championnat National, de Franse derde klasse speelde, wekte hij al de interesse. Bij US Boulogne scoorde hij zes keer in 25 matchen. Ghysel zegt dat er toen al een rapport werd opgemaakt, maar dat het daarna de taak van de manager is om te beslissen wat er verder met de speler gebeurt.

Na de match tegen Anderlecht, zal de speler nu wel extra in de gaten gehouden worden, niet alleen door KVO, maar ook door de andere topclubs. “Bekerwedstrijden zijn vaak een eerste kennismaking met spelers. Op basis van een bekerwedstrijd of bij uitbreiding een bekercampagne gaan wij wel nooit een voetballer naar KVO halen. Nadat wij zo’n prestatie zien, gaan we een speler specifiek in de gaten houden in de competitie maar dat zullen ook andere ploegen doen. Niakaté heeft zeker zijn visitekaartje afgegeven en ik denk wel dat het een speler voor Oostende zou kunnen zijn, maar eerst gaan we nog een hoop wedstrijden nodig hebben om dat te bepalen. Diverse scouts zullen daarop afgaan en een rapport opmaken”, zegt Guy Ghysel.