(C) Victor Landuyt

De Bissegemse Reuzengilde pakt uit met primeur in tweede editie

Bissegem maakt zich op voor de tweede editie van de reuzenstoet. In totaal zullen er 35 reuzen wandelen over een parcours van twee kiometer. Als kers op de taart zullen de reuzen gezegend worden, dat werd nog nooit eerder gedaan in België. Freddy D’Hondt van de Bissegemse Reuzengilde kijkt al uit naar zaterdag.

Op zaterdag 29 september worden de Bissegemse straten opnieuw afgezet voor de reuzenstoet. De tweejaarlijkse stoet start om 16 uur en bevat reuzen van verschillende kaliber. Sommige worden mechanisch aangedreven, andere worden gedragen door vrijwilligers. De grootste aanwezige reus is Emma, want die is maar liefst 5 meter  hoog en weegt 308 kilogram. In vergelijking met de andere reuzen is Emma niet erkend door de vzw Reuzen in Vlaanderen, omdat ze een mechanische pop is. Ze wordt voorgetrokken door een heftruck.

Dit is Minneke, een van de twee reuzen van de Bissegemse Reuzengilde.

Freddy D’Hondt is grote liefhebber van reuzen. Zelf ‘beheert’ hij Minneke en Bertrand van Bissegem. Die laatste verwijst naar de heel popularie friturist uit het dorp, die in mei 2016 overleed. Veel van de reuzen bevatten namen van overleden personen. Minneke werd eerder deze week al klaargestoomd voor komende zaterdag. “Mijn vrouw heeft de haren van Minneke opnieuw gevlochten en de kledij werd gestreken”, aldus Freddy D’Hondt.

Regen als spelbreker?

“We hopen op zo’n duizend aanwezigen. Alles zal afhangen van de weersomstandigheden. Sommige reuzen zijn gemaakt uit papier-maché en dat is zeer gevoelig voor regen. Als de kledij nat wordt, zou die ook te zwaar kunnen worden waardoor de reus amper draagbaar zou zijn”, zegt Freddy D’Hondt van de Bissegemse Reuzengilde.

Op zaterdag krijgt Bissegem een primeur te pakken. Een priester zal alle aanwezige reuzen zegenen, een unicum in België. De zegening gebeurt op het einde van de stoet, waarbij alle aanwezige poppen in een U-vorm zullen worden opgesteld

In de loods van de Reuzengilde staan ook drie andere reuzen. Ze werden gebruikt om in 2002 de Groeningeslag van 1302 te herdenken. Er werd toen een theaterstuk met die reuzen opgevoerd. Nadien zouden de reuzen vernietigd worden, maar Freddy D’Hondt besloot ze een plaatsje te geven in zijn loods.