Boomt de verkoop van voetbalshirts?

De laatste jaren wordt de verkoop van voetbaltruitjes meer en meer gecommercialiseerd. Elk jaar worden er nieuwe voetbaltruitjes gedrukt om de supporter een nieuwe beleving te geven. Zelfs clubkleuren worden soms verloochend om toch maar truitjes te hebben met een mooi kleurtje. Maar is er ook effectief een stijging te merken in de verkoop? Een rondvraag leert ons meer.

Club Brugge kon nog geen exacte cijfers geven, maar kon wel uitleggen waarom (hun) voetbaltruitjes zo verkopen: “Veel hangt natuurlijk af van de sportieve prestaties. Als de ploeg het goed doet, stijgt de verkoop inderdaad.”  Vorig jaar veranderde Club van sponsor en dat had ook een effect op de truitjesverkoop. “Macron werd onze nieuwe kledingsponsor en toen zagen we ook een stijging. Maar dat is normaal: als we een nieuw merk hebben dat voor een eerste keer iets uitbrengt, is er iedere keer een stijging te merken.”

 

Stijging bij WK

Ook bij sportwinkel Devolder in Ingelmunster merkt men een trend op: “Vooral als het WK voetbal is, merken we een stijging in onze verkoop van voetbaltruitjes, maar eigenlijk gebeurt dat maar heel sporadisch. Wat betreft de verkoop van ‘buitenlandse’ shirts: die worden hier wel verkocht, maar dat zijn dan vooral de goedkopere shirts.” Een snelle blik op de website van profclubs zoals Club Brugge of Anderlecht leert ons dat een officieel truitje al snel rond de 85 euro kost. Als we dan vergelijken met ‘kleinere’ clubs zoals Zulte Waregem is het verschil toch opmerkelijk. Daar kost een truitje ‘maar’ 65 euro. Namaakshirts zijn er natuurlijk ook en die kosten dan natuurlijk ook een stuk minder.

Hetzelfde verhaal bij Del Sport in Waregem: “Wij zien eigenlijk alleen een stijging in de verkoop van voetbalshirts als bijvoorbeeld een belangrijke speler zoals Ronaldo transfereert. Toen zagen we bijvoorbeeld een stijging in de verkoop van truitjes van Juventus. Ook bij grote toernooien zoals een WK en EK zien we een stijging. Verder ook nog als er een Belg speelt in het buitenland zoals Axel Witsel in Dortmund.”

Voetbalshirts mogen dan wel bij momenten een stijging ondervinden in hun verkoopcijfers, een echte trend om het ook op straat te dragen, is het niet. Als sportkleding worden toch nog vooral gewone sport T- shirts gedragen met een aansluitende sportbroek, een soort fietsbroek, de modetrend voor sporters in 2018!