(C) Pixabay

Atletiekwereld in Kenia op zijn kop na dopingaffaire

Kenia is de laatste tijd in de ban van een grootschalig dopingprobleem. Maar van een gecoördineerd dopingsysteem zoals in Rusland kan niet gesproken worden. Dat was het besluit na een onderzoek van antidopingbureau WADA.

Sinds 2004 zouden een 140-tal Keniaanse atleten verboden middelen gebruikt hebben. “Kenia is een grote en trotse atletieknatie, maar het heeft wel een ernstig dopingprobleem”, oordeelde Brett Clothier, hoofd van de integriteitscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF. Zo staat de lezen op de website in Het Dagblad van het Noorden gisterenavond.

Het is duidelijk dat de situatie in Kenia moet verbeteren. Er moeten meer middelen komen om doping te controleren en om doping tegen te gaan. Wie de waarde van een gewonnen wedstrijd even hoog inschat als een gewonnen wedstrijd na het gebruik van verboden middelen, hoort die niet thuis in de sport. Er moet dus meer controle moet komen op doping. Niet alleen in atletiek, maar ook in andere sporten zoals voetbal, wielrennen en alle andere sportdisciplines.