Bron: Flickr

Anticlimax voor Angela Merkel

Ralph Brinkhaus werd gisteren verkozen als  nieuwe fractievoorzitter van de CDU/CSU. Deze uitslag bezorgt de Duitse bondskanslier Angela Merkel een koude douche. Volker Kauder wordt na dertien jaar aan de kant geschoven en daar is Merkel niet blij mee. Internationale media berichten over het begin van het einde voor Merkel.

Dinsdag werd Ralph Brinkhaus met 124 stemmen verkozen als nieuwe fractievoorzitter van de CDU/CSU in Duitsland. Merkels favoriet ,Volker Kauder, haalde 112 stemmen en werd tegen alle verwachtingen in niet herverkozen. “Je voelt al een tijdje aan dat Angela Merkel niet meer zo populair is als vroeger” weet professor EU-studies Hendrik Vos ons te vertellen. “Ook binnen haar eigen partij is haar leiderschap is niet meer zo onomstreden. Maar langs de andere kant komt ze uit een positie waar ze ongenaakbaar was en dat heeft ze ook lange tijd volgehouden. Het is ook niet dat ze helemaal weggespeeld is, want het duurt even tot er nieuwe verkiezingen in Duitsland komen. Momenteel heeft ze nog een sterke positie, maar wel niet meer die overweldigende sterkte die ze afgelopen jaren had.”

Leiderschap

Merkel kwam afgelopen jaren verschillende keren onder vuur te staan door haar beleid. Ook tijdens de vluchtelingenproblematiek koos zij met het bekende ‘Wir schaffen das’ voor de minder populaire aanpak.“Merkel heeft een visie die niet door iedereen in de fractie even sterk gedeeld wordt,” begint Hendrik Vos. “De fractie bestaat uit mensen die over bepaalde zaken dezelfde mening hebben, maar als ze deze moeten concretiseren zie je altijd wel dat er  verschillen zijn. Merkel kon er afgelopen jaren voor kiezen om te plooien en zich te schikken naar de visie van de meerderheid maar dat deed ze niet. Ze bleef op haar strepen staan. Tijdens de vluchtelingenproblematiek bijvoorbeeld heeft ze altijd blijven volhouden hoewel haar standpunten niet populair waren. Als er dan wat wrijvingen waren binnen haar politiek groep was dat maar zo, want zij was uiteindelijk bondskanselier.”

Eensgezindheid

Hoewel Volker Kauder wordt vervangen, verliest bondskanselier Merkel niet volledig haar macht. Ze blijft met haar positie een belangrijke rol spelen in de Duitse politiek. Toch komt de verkiezingsuitslag voor experts niet onverwacht. “Het is voor een land beter als de volledige partij en regering sterk achter dezelfde leider staan.” Zegt Hendrik Vos. “Dat versterkt de positie van een land op internationaal vlak. Wanneer andere landen aanvoelen dat een leider onder vuur ligt en minder sterk in haar schoenen staat, leidt dat deels ook naar een verzwakking van dat land. Om je  internationaal sterk te profileren is het interessanter dat iedereen eensgezind achter de leider staat.”