Wordt Shenzhen definitieve comeback Murray?

Andy Murray (ATP-311) neemt het vandaag in Shenzhen (China) op tegen onze landgenoot David Goffin (ATP-11). De Schot, die meer dan een jaar geplaagd werd door een heupblessure, hoopt in China terug uit te pakken met zijn beste tennis. Aan Goffin, die het voorbije weekend nog de Laver Cup won met team Europa, heeft hij wel meteen een taaie klant.

De US Open mag misschien al afgelopen zijn, toch raast het hardcourtseizoen aan volle toeren verder. Het ATP-tornooi van Shenzhen staat dit jaar in teken van de officiële comeback van Andy Murray. De drievoudig Grand Slam winnaar kampte de voorbije zestien maanden met een zware heupblessure. Hij nam dit jaar aan meerdere tornooien deel maar moest telkens verstek geven.

“Een heupblessure is zeer vervelend voor een professioneel tennisspeler, zeker bij Murray, die bekend staat als een blessuregevoelige speler”, zegt Lieven Pattyn, kinesist en tennisliefhebber. “Tijdens een slagenwisseling wordt de heup op verschillende manieren gebruikt en het is ook essentieel voor het evenwicht en de balans.”

Moeizame start

Zijn eerste wedstrijd op het Chinese tornooi leek op papier een ‘opwarmertje’ voor de 31-jarige Schot. Al snel werd duidelijk dat zijn fysieke paraatheid nog steeds niet optimaal is. De Chinees Zhizhen Zhang (ATP-340) maakte het hem knap lastig, al had Murray het geluk dat ook zijn Chinese opponent last had van blessureleed. Zhang moest noodgedwongen de handdoek gooien in de derde set bij een 4-2 stand in het voordeel van Murray.

In de tweede ronde moet David Goffin voor de bijl. Onze landgenoot, die er een degelijk seizoen heeft opzitten en al twee jaar bij de wereldtop hoort, was vorig jaar nog eindwinnaar in Shenzhen. Verwacht wordt dat dit de eerste echte test zal worden voor Murray.

“Door een lange afwezigheid valt de speler in kwestie (Murray) ook enorm terug op de ranking, waardoor deze niet kan deelnemen aan grotere tornooien of Grand Slams. Dit zorgt ervoor dat hij meer (kleinere) tornooien zal moeten spelen om terug te stijgen, wat automatisch voor meer belasting zorgt. Een aangepast trainingsschema is zeer belangrijk in het proces om terug de top te bereiken”, besluit Lieven Pattyn.

Vanmiddag om 12u30 (Belgische tijd) vindt de partij tussen Goffin en Murray plaats.