(C) Raymond Spekking

Wie is eigenlijk de nieuwe voorzitter van CDU/CSU?

Ralph Brinkhaus heeft verrassend de stemming over het voorzitterschap van de CDU/CSU-partij gewonnen. Zijn tegenstander, Volker Kauder, was al 13 jaar voorzitter van de partij en bovendien ook Angela Merkel haar rechterhand. Maar wie is nu Ralph Brinkhaus?

Ralph Brinkhaus is oorspronkelijk een belastingadviseur die zijn studies heeft afgemaakt aan de universiteit van Hohenheim waar hij economie studeerde. Hij is al sinds 1984 actief in de politiek, startend bij de politieke partij Junge Union. In 1998 stapte hij over naar de CDU.

Sinds 2004 is hij ook lid van het districtsbestuur te Gütersloh in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar hij ook in de gemeenteraad zat tot januari 2012. Van 2007 tot 2009 was Brinkhaus voorzitter van de CDU-partij.

Op 25 september stond er een stemming gepland voor het voorzitterschap van de CDU/CSU-alliantie. Het is de eerste keer dat er een tegenkandidaat was voor Volker Kauder’s fractievoorzitterschap sinds hij aantrad 13 jaar geleden.

Wat nu met Merkel?

De overwinning van Brinkhaus kwam dan ook als een verrassing bij iedereen, vooral omdat Kauder de rechterhand van bondskanselier Angela Merkel is. Ze heeft al bekendgemaakt dat de stemming een verlies is voor haar. Dat Brinkhaus de verkiezing won, betekent wel dat Merkel haar positie verzwakt. Kauder geniet ook van de steun van CSU-partijleider Seehofer en CSU-fractieleider Dobrindt, wat het nog een grotere verrassing maakt. Brinkhaus heeft wel al laten weten dat hij rond de tafel wil gaan zitten met de rechtse parij AfD.