Victor Campenaerts: de held van Hoboken

Afgelopen dinsdag heeft onze landgenoot Victor Campenaerts geschiedenis geschreven. Hij kwam op het WK tijdrijden in Innsbruck (Oostenrijk) als derde over de streep op een halve seconde van voormalig wereldkampioen tijdrijden en zilveren medaillewinnaar Tom Dumoulin. Een bronzen medaille die lang in het geheugen zal blijven hangen.

Op het zware parcours in Innsbruck choqueerde Victor Campenaerts de wereld door zowaar mee te draaien met de wereldtop van het tijdrijden. “Twee weken geleden dacht ik dat ik tweede kon worden. Maar na de verkenning van de loodzware klim wist ik dat ik mijn ambities serieus mocht bijschaven”, aldus Campenaerts aan VTM. Toen hij woensdag als derde mee mocht op het podium verraste hij dus vele wielerfanaten en vooral zichzelf.

Focus op triatlon

Campenaerts trok op 19-jarige leeftijd naar de wielerploeg ‘De Dijlespurters’ te Mechelen. “Hij kwam naar ons als triatleet. Victor was een enorm goede zwemmer maar hij zei dat zijn fietsen nog kon verbeteren”, aldus ex-coach Sven Bolyn. Campenaerts fietste 1 jaar voor de Mechelse wielerclub maar het duurde niet zo lang om te zien dat hij een zeer beloftevolle renner was. “Victor was een serieuze, doelgerichte jongen met heel veel talent. We zeiden hem dat hij moest doorgaan met het wielrennen”, vertelt Bolyn

Zo geschiedde, na een jaar bij ‘De Dijlespurters’ vertrok hij er al, om verder te knokken op zoek naar een profcarrière. “Victor blijft heel loyaal aan mensen uit zijn verleden”, zegt Bolyn. “Ik zal hem wel nog eens zien als hij terug in België is. Hij is een aangename kerel.”

Beloftevol als jonge renner

Dat Campenaerts al van jongs af aan een grote portie talent bezat, valt uit zijn erelijst af te lezen. Als jonge belofte mocht hij in juni 2013 de Belgische driekleur tijdrijden voor het eerst in ontvangst nemen. Twee maanden later stond hij weer op het hoogste schavot als beloftevolle Europees kampioen.

In 2014 werd Campenaerts voor het eerst prof bij Topsport Vlaanderen-Baloise. In juni 2016 haalde Campenaerts zijn eerste Belgische titel  tijdrijden bij de profs en in september 2017 kraaide Victor ook victorie als de nieuwe Europees kampioen tegen de klok. Hij bleef dit jaar mooi doorgaan op zijn winnend elan want in juni werd hij voor de tweede keer beste Belg en beste Europeaan in het tijdrijden.

Werelduurrecord

Campenaerts heeft nog maar net het WK tijdrijden achter de kiezen of daar is de volgende uitdaging al, het werelduurrecord. Tijdens het werelduurrecord zal Campenaerts een zo groot mogelijke afstand proberen af te leggen op een wielerbaan in één uur. Het huidige werelduurrecord staat nog steeds op de naam van voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins. Het record breken wordt dus geen eitje maar Campenaerts heeft er wel alle vertrouwen in. “Ik denk wel dat het werelduurrecord binnen mijn mogelijkheden ligt, omdat Wiggins zijn poging niet in ideale temperatuur-, en luchtdrukomstandigheden heeft moeten doen”, zegt onze landgenoot aan VTM.

Momenteel verblijft Campenaerts in Zwitserland om op de piste van Grenchen een simulatie af te leggen van het werelduurrecord. Hij klinkt zeer zelfverzekerd: “Als de test van zaterdag positief is probeer ik volgend jaar een aanval te doen op het record van Wiggins.”