pixabay

Veel stress doet de kans op een beroerte verhogen

Na de beroerte die koningin Paola gehad heeft in Venetië zijn beroertes weer een veelbesproken onderwerp. Veel mogelijke symptomen kunnen wijzen op een beroerte, dus de kans bestaat dat nu plots veel mensen naar de spoeddienst gaan zonder dat het eigenlijk nodig is.

Beroertes zijn in ons land de grootste oorzaak van langdurige invaliditeit. Een beroerte heeft namelijk zowel impact op lichamelijke als het psychische vlak. Dit zorgt ervoor dat het geen makkelijk te behandelen ziekte is. Niet alleen mensen op leeftijd krijgen te kampen met beroertes, maar ook steeds meer jongeren krijgen er last van. Dit heeft waarschijnlijk te maken met stress, omdat er steeds meer en meer druk op jongeren ligt, zei neuroloog Paul Boon (UZ Gent) gisteren aan Het Laatste Nieuws.

Er sterven gemiddeld 7.000 mensen per jaar aan een herseninfarct, wat een mogelijk gevolg is van een beroerte. Dit is goed voor ongeveer zes procent van alle overlijdens in België.

Elke seconde telt

Helaas is er op vandaag nog geen mogelijkheid om patiënten met een beroerte buiten het ziekenhuis te behandelen. Het is van cruciaal belang dat dokters de diagnose snel en goed kunnen stellen zodat de eventuele behandeling onmiddellijk kan starten. De medische sector zet de laatste tijd enorme stappen, maar nog niet in die mate dat het al mogelijk is om al die apparatuur mee te nemen naar een andere plaats dan het ziekenhuis.

Als u bij uzelf of bij iemand anders de symptomen van een beroerte ziet, twijfel dan niet om naar de dichtstbijzijnde spoeddienst te gaan of indien nodig een ambulance te bellen (112). Op de website van het Rode Kruis kan u nog eens de belangrijkste symptomen van een beroerte terugvinden.