Stunt Evenepoel opnieuw in Innsbruck?

Straks start Evenepoel als topfavoriet op het wereldkampioenschap wielrennen op de weg bij junioren. De verwachtingen liggen hoog, hij wordt nu al vergeleken met Eddy Merckx en wordt ook de Kleine Kannibaal genoemd.

In de juniorencategorie steekt 1 renner met kop en schouders boven de rest uit, Remco Evenepoel. De 18-jarige renner reed 28 ritten, waarvan hij 21 van die ritten bij de eerste twee eindigde. In 16 van die gevallen pakte Evenepoel de eindzege, naast de 16 dagzeges werd hij ook eindwinnaar van de 5 rittenkoersen die hij meereed.

Favorietenrol

Naast de 5 leiderstruien, 5 puntentruien en 4 bergtruien wist hij ook de Belgische driekleur te pakken te krijgen op de weg en in de tijdrit. Tijdens dat eerste kampioenschap liet de renner de nummer twee op meer dan vier en een halve minuut achter. Evenepoel zal er alles aan doen om zijn collectie truitjes verder uit te breiden.

Het kan nog straffer voor de Belg. Tijdens het EK wielrennen op de weg besloot Evenepoel al vroeg om het peloton achterwege te laten. Hij pakte de gouden medaille met een voorsprong van negen en driekwart minuut op het zilver en brons. De vraag is of de ex-jeugdvoetballer van Anderlecht zich terug op de voorgrond zal plaatsen of de immense druk en hoge verwachtingen anders beslissen.

De grootste gevaren

De grootste tegenstander voor onze Belg is ongetwijfeld Søren Wærenskjold. De 18-jarige Noor was namelijk al één seconde sneller dan Evenepoel in de tijdrit van de Trophée Centre Morbihan, een wedstrijd uit de Nations Cup voor junioren. De tijdrit van afgelopen dinsdag viel echter niet zo goed mee, Wærenskjold moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats.

Een tweede gevaar voor Evenepoel is de Italiaan Andrea Piccolo. De 17-jarige is dit jaar één van de meest constant presterende jonge wielrenners. Piccolo liet zich eerder deze week al zien door de bronzen medaille te pakken op het WK tijdrijden.

Hoewel Evenepoel toehapte op het aanbod van Quick-Step Floors en dus daardoor de beloftencategorie helemaal overslaat, er zijn nog enkele jongens die een waardige tegenstander kunnen zijn voor de jonge renner.

Outsiders die kunnen verrassen

De verassingen van deze wedstrijd zouden weleens kunnen komen van de 18-jarige Zwitser Alexander Balmer. Balmer stelde teleur met een twaalfde plek op de tijdrit, maar is bezig aan een goed seizoen. De jonge Zwitser kan goed zijn mannetje staan bergop, wat in zijn voordeel speelt. Het parcours bestaat uit 132,4 km waarvan 1900 hoogtemeters. Er zijn drie kleine hellingen op het begin van de wedstrijd en drie stevige hellingen op het einde van de wedstrijd.

Als Evenepoel eventjes bezwijkt onder alle druk, dan kan België nog altijd rekenen op Ilan Van Wilder. Deze 18-jarige Belg wordt ook wel eens de tweede beste renner in de juniorencategorie genoemd.