Studenten in Bergen durven niet meer buitenkomen

Studenten en studentenverenigingen in Bergen zijn bang voor agressie tijdens het uitgaan nadat de laatste weken al enkele gewelddadige incidenten plaatsvonden in de hoofdstad van Henegouwen.

Het nieuwe academiejaar is begonnen, dat hoort samen met studentenverenigingen en dopen. De leuke feestjes, vele studenten en in sommige gevallen grote consumptie van alcohol.

In Bergen verloopt het uitgaansleven niet zo vlot als andere jaren. Sinds het begin van het academiejaar zijn er meerdere gevallen van agressie geweest ten opzichte van studenten, zo meldt de Franstalige nieuwssite RTL info. Dit zorgt voor angst bij de nieuwkomers.

”Ik ben vorige week gestopt met de studentendoop, want het is veel te gevaarlijk om hier ’s nachts beschonken rond te lopen”, vertelt Serena, een eerstejaarsstudente die nog maar net in Bergen studeert. “De politie staat enkel met een combi op de Grote Markt. Ze vergeten de andere plaatsen waar studenten feesten. Ik ben echt bang om daar rond te lopen.”

Maatregelen van de studentenverenigingen.

De verschillende studentenverenigingen van Bergen erkennen het probleem. Ze zijn volop bezig met maatregelen te treffen.

“We proberen om met onze studenten tot aan hun kot mee te stappen om te voorkomen dat ze alleen moeten rondlopen.”, zo legt Simon Dequevy ons uit de praesidium van de studentenvereniging van architecten. “Het probleem ligt hem vooral bij de niet-studenten die studenten lastig vallen na de verenigingen hun activiteiten.”

De politie van Mons-Quévy wilde niet reageren.