Serie faillissementen – Lore Provoost legde de boeken neer

Gisteren was er in de spraakmakende documentaire Pano te zien hoe frauduleuze aannemers zichzelf failliet verklaarden om zo hun klanten op te lichten. Maar hoe zit het met eerlijke en hardwerkende zelfstandigen die ondanks al hun moeite en liefde voor hun zaak toch failliet gaan? We interviewden Lore Provoost die na twee jaar haar koffiehuis Marcelline in Oostende sloot.

Lore Provoost (34) werkt als fractiemedewerker bij Groen Gent. Twee jaar lang baatte ze Marcelline uit in bijberoep. Eind februari sloot ze echter de deuren van haar koffiehuisje.

‘Marcelline was een eet- en koffiehuisje in Oostende. We serveerden ontbijt, lunch, taart en koffie en hadden vaak activiteiten in de zomermaanden of op vrijdag- en zaterdagavond. Ik deed dit als bijberoep naast mijn werk bij de partij Groen! De zaak draaide goed. Maar rond nieuwjaar werd de stress en de vermoeidheid ons allemaal teveel en beslisten we te stoppen.

Eind februari sloten we definitief. De zaak draaide op zich niet zo slecht. Onze activiteiten zoals de quizavonden en filmavonden waren wel populair. Ook tijdens het ontbijt op zondagmorgen was het hier erg druk.

Financieel ging het niet zo schitterend. Hoewel ik het nog even had  kunnen volhouden werden de hoge belastingen me te veel. Het was erg zwaar om een eethuisje in het weekend te combineren met mijn andere halftijdse job. Ik had die echter nodig om rond te komen en moest daarom zeven dagen op zeven werken om het einde van de maand te halen.

Stress

Hierdoor leed ik aan stress die op zijn beurt ook mijn gezondheid beïnvloedde. Ik had vaak migraine en ik weeg nu tien kilo meer dan toen. Dat was nodig, ik was veel te mager. Daarbovenop kon ik mijn familie en vrienden niet vaak meer zien. Ik moest elk weekend hard werken waardoor ik eigenlijk geen sociaal leven meer had. Ik miste alle feestjes zoals verjaardagen en familiebijeenkomsten. Mijn vrienden hadden daar wel begrip voor, maar zelf vond ik het niet echt fijn. Ze kwamen mij wel opzoeken in de zaak maar ik werkte toen en echt ontspannend was dat niet. Dit was uiteindelijk één van de belangrijkste redenen om te stoppen. En ik denk dat mijn lief ook erg blij is dat ik ben gestopt, allez, ik weet het eigenlijk zeker. Daarbij wil ik ook graag kinderen. En een café valt daar niet mee te combineren.

Uiteindelijk besloot ik dus om de boeken van Marcelline neer te leggen. Ik heb dus het faillissement niet aangevraagd. Ik kon kiezen tussen de twee maar ik heb geen externe schulden dus een faillissement was niet nodig. Maar zelfs dan nog was het voor mij moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik ben eigenlijk arm. Niets dramatisch maar echt veel geld op mijn rekening heb ik niet. Ik heb wel nog altijd mijn huis en dat is nog wel wat geld waard. Plus ik heb nog een verhuurbare zaak. Ik zit er niet te veel mee in. Ik moet geen reisplannen maken maar het is niet dat ik ooit honger had. Mijn vriend was er nog altijd en ik heb nog altijd mijn halftijds loon van bij Groen.

Geen spijt

Ondanks alles heb ik er geen spijt van dat ik Marcelline heb opgestart of gesloten. Momenteel ben ik bezig met alles af te ronden. Mijn bvba is nog niet helemaal stopgezet, ik moet de inboedel nog verkopen en de zaak opnieuw verhuurd krijgen. Ik zal wel blij zijn als ik alles afgerond heb. Ik heb alvast één tip voor toekomstige zaakvoerders: zoek altijd een goede boekhouder. Ook al kost die wat meer, die verdienen zichzelf terug. Want ik had de eerste jaren een slechte boekhoudster en die maakte nogal wat fouten.

Nee, ik heb geen ambitie meer om nog een nieuwe zaak te starten. Ik vond het wel leuk werk maar om rendabel te zijn moet je  commercieel ingesteld zijn en ik ben meer een vzw-type. Maar ik heb nog andere plannen voor de toekomst. Ik werk nog altijd halftijds voor Groen en ik hoop dit te blijven doen. Verder ben ik ook bezig met de oprichting van een Samentuin op de bovenste verdieping van de parkeertoren van de CM (Christelijke Mutualiteit) in Oostende. Maar geen financiële risico’s meer.

Tips voor nieuwe zelfstandigen

Het komt er dus  op neer dat ik geen spijt heb. maar ook geen zin meer in nieuwe avonturen. Tot slot nog een paar tips voor nieuwe zelfstandigen. Het is financieel zeker niet te onderschatten. En kies altijd een goeie boekhouder.’