Oostenrijkse Stigger pakt de wereldtitel bij de juniores in eigen Innsbruck

De Oostenrijkse Laura Stigger heeft de wereldtitel gepakt bij juniores. Na een bloedstollende finale klopte ze le Net (Frankrijk) en Boilard (Canada) in de spurt. Onze Belgische Shari Bossuyt was niet mee met de eerste grote groep en finishte in de achtergrond als 43ste.

Bij de Belgen kwam er maar een dame aan de start: Shari Bossuyt. Bondscoach Ludwig Willems selecteerde maar een dame omdat “het niveau van de andere dames onvoldoende is om op dit niveau mee te spelen”. De andere favorieten waren de Russin Galimullina en de wereldkampioene tijdrijden van afgelopen maandag Rozemarijn Ammerlaan.

Gesloten begin van de wedstrijd

Het peloton bleef in het begin van de wedstrijd lang gesloten. De Kazachse Pashchenko probeerde om weg te rijden en pakte al snel 20 seconden op de grote groep gecontroleerd door de Britten en de Nederlandse dames.

Op de eerste klim van de dag, de Gnadenmald, wist er een grote groep van 25 rensters zich af te scheiden van het peloton. Onze Belgische Shari Bossuyt was niet in staat om haar wagonnetje aan te pikken. Voor Nederland waren Jonkers en de wereldkampioene tijdrijden Ammerlaan wel mee. Het waren voornamelijk de Russinnen en de Italiaanse dames die met drie stuks talrijk aanwezig waren.

Op de laatste klim, die door de profs zondag zever keer beklommen zal worden, gooide de Russin Galimullina de knuppel in het hoenderhok met een snedige demarrage. De drie overgebleven Italiaanse dames wisten haar aanval te controleren en nog voor de top terug te nemen. Het was thuisrijdster Stigger die de boel helemaal deed open spatten net voor de top. De Italiaanse Malcotti en de verrassende Canadese Simone Boilard konden reageren en hun wagonnetje aanhaken.

Oostenrijks sprookje

Op zes kilometer van de finish kwam uit het niets ook nog de Franse le Net terug, ze reed weg van bij de achtervolgers en wist de brug te slaan naar de drie leiders. Niemand wilde nog de kastanjes uit het vuur halen waardoor het tempo zienderogen zakte. In de achtergrond kwamen daardoor Wiel (Frankrijk) en Guazini (Italië) akelig dichtbij. Waardoor de Franse Le Net de handschoen opnam en doortrok onder de vod van de laatste kilometer. De Oostenrijkse Laura Stigger, nota bene geboren in Innsbruck, won de sprint voor le Net en Boilard. Shari Bossuyt kwam in de achtergrond als 43ste over de meet.