(C) Photo News

Beernem nog niet ongerust over afschakelplan

Het Federaal Planbureau waarschuwt voor het afschakelplan in november door een elektrictiteitstekort. De gemeente Beernem is als enige West-Vlaamse gemeente opgenomen in de eerste schijf, schijf acht, van het afschakelplan. De burgemeester van Beernem, Johan De Rycke (CD&V), maakt zich nog niet ongerust.

Burgemeester De Rycke is niet tevreden over de keuze om zijn gemeente in die eerste schijf op te nemen: “Dit werd door de overheid beslist, maar ik heb alles via de pers moeten vernemen. Onwaarschijnlijk straf. Ik viel uit de lucht. Twee jaar geleden was er ook sprake van een afschakelplan. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan, maar toen werden we tenminste op voorhand geïnformeerd door de overheid.”

Enkele straten

“Slechts drie straten zullen eventueel zonder stroom zitten in november, al is dat nog niet zeker. Ik hoop dat deze inwoners flexibel en zuinig met de elektriciteit zullen omgaan”, vertelt De Rycke. “Als de stroom uitvalt, zal dat tussen 17  en 20 uur zijn. Tussen deze uren komen de mensen thuis van hun werk en gebruiken ze het meeste elektriciteit.”

De inwoners in Beernem zijn intussen op de hoogte en zullen voorbereid zijn. Ook de dokters zullen ook op de hoogte worden gebracht. “Bij eventuele problemen kan de lokale arts ons informeren”, aldus burgemeester De Rycke. Er zullen ook evacuatieplaatsen zijn waar eten en drinken voorzien is.

Veel inwoners van Beernem hebben al gesproken met de burgemeester. “Het is nu ook druk met de verkiezingen. Ik doe veel huisbezoeken, waardoor ik veel mensen zie. Ze vragen hulp: Hoe moeten we het doen? Wat kunnen we doen?” De burgemeester verwacht ook dat de inwoners van Beernem zelf een stukje initiatief nemen. Hij rekent erop dat de Beernemnaren samenwerken met hun buren. Voor ieder probleem is een oplossing.