BDW: De satirische partij die naar de kiezer trekt

Antwerpen heeft er een ietwat ongewone partij bij. De satirische partij BDW staat officieel op de kieslijst voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. “Wij willen Antwerpen onafhankelijk maken”, klinkt het bij de partij. Ook Marcel Vanthilt staat op deze lijst. Hij beweert dat de partij “positiviteit uitstraalt”.

Een reclamestunt voor zijn politieke conference en dit met een schijncampagne in zijn rol als Bart De Wever. Dat is waarom performer Geert Beullens de satirische partij ‘BDW’ oprichtte.

“BDW staat bij ons voor bier, drugs en wijven”, zegt Beullens al lachend, “Al mag iedereen er zijn eigen invulling aan geven. De beweging is natuurlijk een humoristische verwijzing naar Bart De Wever en de NV-A aangezien ik hem speel als mijn typetje. Ook ons logo is een copy paste van dat van de grootste partij van het land.”

Met een korreltje zout

BDW gaat ook verder. De nieuwe partij gaat niet enkel naar de kiezer maar ze organiseren ook inzamelacties en voorstellingen in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Mensen kunnen ook geld doneren aan deze satirische organisatie. Afhankelijk van het bedrag dat je doneert kan je er iets voor in de plaats krijgen. Dit gaat van postkaarten tot een voorstelling met Beullens live bij uw thuis.

“Onze bedoeling is om zoveel mogelijk satirische zetels te halen”, gaat Beullens verder. “Als het zover komt dat wij met onze partij in het stadsbestuur geraken zullen wij onze standpunten nakomen. Dat wil zeggen Antwerpen onafhankelijk maken. Maar laat ons vooral een verantwoordelijke houding aannemen en veel plezier maken!”

Coluche

BDW is niet de eerste satirische partij in Europa die zich kandidaat stelt tijdens verkiezingen. In Frankrijk en Servië behaalden enkele satirische partijen zelfs een hoog percentage stemmen in de presidentsverkiezingen. De kiezer deelde zo een stevige tik uit te delen aan de traditionele partijen en kopstukken.

In de jaren ’80 stelde de immens populaire komiek Coluche zich kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen.
Hij stelde zichzelf voor als candidat nul en was een luis in de pels voor de progressieven en conservatieven. Hij kreeg in een van de eerste peilingen maar liefst 16% procent van de stemmen, waarna hij zijn campagne pas echt serieus nam.

Een jaar lang maakte Coluche het gevestigde politici zoals François Mitterand en Giscard d’Estaing behoorlijk lastig. Toch besloot hij uiteindelijk af te zien van zijn kandidatuur. Hij kwam niet meer terug in de politiek, maar zette zich wel hard in voor de daklozen in Parijs.

“Nonkel Beli”

Meer recent was er ook in Servië een satirische presidentskandidaat die vooral een statement wilde maken. In 2017 stelde de Servische comedian Luka Maksimović, beter bekend als het typetje Beli, zich kandidaat voor het ambt van Servisch president. Hij kwam op in de verkiezingen met de partij Sarmu probo nisi, een onzinnige partijnaam die vrij vertaald betekent: ‘Je hebt nog niet van de sarma geproefd’, een lokaal Servisch gerecht.

Beli slaagde er zowaar in om meer dan 9 procent (!) van de Servische stemmen te veroveren. Hij was daarmee de derde populairste kandidaat, pijnlijk genoeg eindigde hij hiermee voor een aantal ‘serieuze’ politici zoals de toenmalige Minister van Economie Sasa Radulovic en politici als Vuk Jeremic en Vojislav Seselj.

Beli’s politiek succes was dus een enorme kaakslag voor het politieke establishment in Servië. Met zijn wit pak en staartje is hij er intussen ook al in geslaagd om zetels te behalen in de gemeenteraad van de hoofdstad Belgrado. In zijn partijprogramma is Beli ook niet vies van een beetje communisme al wenst hij niet aangesproken te worden met kameraad, maar liever met nonkel Beli.