(C) Hans Gerritsen

Opleiding Journalistiek wint ‘Goed Gek!?’-prijs

Zeven studenten Journalistiek van Howest zijn in de prijzen gevallen bij de wedstrijd ‘Goed Gek!?’ van de Koning Boudewijnstichting. De wedstrijd, waar bijna alle Vlaamse bachelor- en masteropleidingen journalistiek aan deelnamen, bekroont het werk van jonge journalisten die op een genuanceerde manier psychische aandoeningen bespreekbaar maken.

Het magazine ‘Binnenstebuiten’, een groepswerk van Benito Dewaegemaeker, Jules De Jonghe, Hafsa Faïk, Arjen T’Sjoen en Steffi Verheye, kreeg de eerste prijs in de categorie print. De tweedejaarsstudenten maakten een volledig magazine voor en over mensen met een psychische aandoening. De focus ligt op sterke verhalen en getuigenissen, zonder taboes maar wel met respect voor alle betrokkenen. Dit groepswerk werd gemaakt en begeleid binnen het vak printjournalistiek.

Eetstoornissen in de balletwereld

In de categorie online kreeg de longread ‘Balletdanser, eetprobleem inbegrepen?’ van de pas afgestudeerde studenten Lisa Pieters en Valerie Van Avermaet een eervolle vermelding. Zij gingen op zoek naar het verhaal achter de vaak voorkomende eetstoornissen in de balletwereld. Lisa en Valerie kozen allebei voor het unieke keuzetraject sportjournalistiek aan Howest en maakten hun stuk ook binnen een keuzevak rond sportverslaggeving.

We hebben het hele jaar met verschillende groepen studenten gewerkt rond dit project. Het is fantastisch dat die inspanningen beloond worden. (Gerti Wouters, opleidingscoördinator)

Op die manier kaapt Howest dus twee van de zes ‘Goed Gek !?’-prijzen weg, de andere vier prijzen gingen naar de VUB, PXL, Thomas More en de Arteveldehogeschool. Gerti Wouters, de coördinator van de opleiding Journalistiek reageer tevreden: “We hebben het hele jaar met verschillende groepen studenten binnen verschillende vakken gewerkt rond dit project. Het is fantastisch dat die inspanningen beloond worden met twee prijzen.”