Wie wordt Koning Ezel?

De Ezelsfeesten lopen van vrijdag 29 september tot maandag 2 oktober. Ze vinden plaats in de gemeente Kuurne, waarvan de inwoners ezels genoemd worden. Ze kregen die spottende naam van de Kortrijkzanen omdat de Kuurnenaren vroeger voor het ochtendgloren, beladen met groenten, naar de Kortrijkse ochtendmarkt trokken.
Wat begon als een kleine volkskermis is uitgegroeid tot een volksfeest voor een breed publiek. De Ezelsfeesten zijn toe aan hun 57ste editie. De laatste jaren is het niveau van de programmatie van de feesten sterk omhoog gegaan. Voorzitter van het feestcomité, Jean-Claude Lagappe is trots op deze traditie: “De Ezelsfeesten klinken in Kuurne en daarbuiten bekend in de volksmond.” Een van de hoogtepunten van het weekend zijn The Magical Flying Thunderbirds, die voor de laatste keer hun passage maken in West-Vlaanderen. Dat is al een grote reden om eens een bezoekje te brengen.
Om de twee jaar wordt Koning Ezel verkozen na enkele proeven die hij moest doorstaan. Elke mannelijke ezel uit Kuurne die zich geroepen voelt, kan zijn kans wagen. In de beslissende proef nemen de twee finalisten het op tegen mekaar en wordt er gezocht naar een medaille in een berg hooi. “Vaardigheden heb je niet nodig om Koning Ezel te worden. Het lot beslist wie uiteindelijk de winnaar is”, zegt Lagappe.